Вже за тиждень, 28-го квітня ми відзначатимемо одне із найбільших християнських свят – Великдень. У Середу, зазвичай господині готують продукти, які покладуть у кошик та купують усе необхідне для приготування пасок, інформує сайт Сhernivtsi-trend.

Сьогодні модно додавати до пасок щось цікаве, додавати у випічку яскраві інгредієнти. Газдині можуть спробувати зробити і апельсиново-шоколадну паску і ще якісь новомодні рецепти. Але все таки більшість жінок обирають класичний рецепт із додаванням родзинок, цукатів, горіхів. Колись у наших бабусь і такої можливості не було, адже мода на солодкі паски з додаванням багатьох інгредієнтів з’явилась не так давно.

Моя бабуся, наприклад взагалі пекла окремо хрестик-колач, а от солодку паску вона називає «бабка». Хоча у більшості культур і у більшості українських регіонів і навіть у інших країн Європи є лише один великодня випічка – паска.

Для класичного рецепту вам знадобиться:

  • Молоко
  • Яйця
  • Сухі дріжджі
  • Ванілін
  • Родзинки
  • Масло

Досвідчені господині можуть змішувати усі ці складові на око, але якщо ви поки що з випічкою на «ви», то краще розпитати у бабусі чи мами, як треба готувати паску, або знайти поетапний рецепт у інтернеті. Але зараз вправні дружини захоплюються не лише рецептами, а і тим, як прикрасити паску. А тут ваша фантазія не маж меж: можна полити паску шоколадним кремом, прикрасити зверху печивом, цукатами і горіхами. Також актуальними будуть квіти із мастики, або навіть шоколадні яєчка та маленькі зефірки. 

Класичний рецепт паски

Молоко потрібно підігріти і у ньому розчинити дріжджі, потім його розмішують і накривають, а коли опара піднімається, то додається сіль, жовтки. Все це змішуємо з цукром, ваніліном і маслом. Потім додаємо борошно і знову залишаємо це все на декілька годин, а коли уже маса значно піднялася додаємо родзинки за смаком. Потім потрібно змастити форму для випікання і викласти туди половину тіста, ставимо у тепло. Пізніше змащуємо жовтком верх і нагріваємо духовку. Коли виклали решту тіста по формах, то можна випікати.

Comments